2013/2014 Info en persbericht Veldnamenboek

Datum: 01 januari 2013

Nadat Nico Boele van Staatsbosbeheer in een bijeenkomst van de Historische Kring enige uitleg had gegeven over een nieuw project 'Veldnamen in het Westerkwartier", is een groep actieve leden van de Historische Kring hard aan het werk gegaan. Aan de hand van kadastrale kaarten is van vele percelen de oude gebruiksnaam weer achterhaald.

Ondertussen is ook een groep studenten bij het onderzoek betrokken.

De volgende stap is om al deze informatie nog door te geven aan de initiatiefnemers zodat er weer een stukje Westerkwartier rond is.

Zie verder:
http://www.veldnamenwesterkwartier.nl(zie tekst hieronder)




Het gebruik van veldnamen

Bijna ieder perceel land kent naast zijn kadastrale aanduiding een 'veldnaam', zoals vroeger op de dorpen ook iedere persoon zijn bijnaam had. Maar deze veldnamen hadden zeker ook een praktisch nut. De boer en zijn medewerkers wisten precies waar ze het over gingen als ze hoorden: 'Vanmiddag moeten de koeien naar de Veldkampen'. De veldnamen waren de locale Atlas en natuurlijk waren er in de buurt misschien wel meer 'Veldkampen', maar de context gaf duidelijk aan over welke plek het precies ging.

En bij die veldnamen hoorden vaak ook verhalen. Verhalen over de eigenaars, over bijzonderheden van het perceel en gebeurtenissen, die onverbrekelijk met dat stukje wereld verbonden zijn.

Door schaalvergroting en herverkaveling zijn veel van die namen in vergetelheid geraakt. Vaak kennen we er in een gebied nog wel een paar, maar de hele landkaart van je dorp inkleuren met veldnamen, dat zal bijna niemand lukken.

Maar samen, zouden we wel eens een heel eind op weg kunnen komen. Als iedere (oud)bewoner nu eens goed naar de omgeving van zijn eigen huis of geboorteplek kijkt en daar een paar namen aan de, nu nog, witte kaart toevoegt, dan komen we vast een heel eind.

In gesprekken met de oudere buurtbewoners komen er vast een boel namen weer boven drijven en al naar gelang het gesprek vordert, zullen zij ook meer vertellen over het verhaal achter de veldnaam.