2012/2013 Graven persberichten

Datum: 02 november 2013

PERSBERICHT:

Allerzielen in Lutjegast-2 november 2013

"De tijd wacht voor niemand"

Ter herdenking van de gestorvenen zal door de Stichting Beheer Begraafplaats Lutjegast en de Stichting Begraafplaats Torenkerk in samenwerking met de Historische Kring op zaterdagavond 2 november 2013 (Allerzielen) een rondgang worden gehouden over beide begraafplaatsen in Lutjegast. De begraafplaatsen zullen voor deze gelegenheid worden voorzien van brandende fakkels. De start is om 19.00 uur bij het gebouw op de algemene begraafplaats, daar zal een declamatie worden uitgesproken. Daarna krijgt iedere familie een waxinelicht uitgereikt, dat op het graf van een dierbare kan worden geplaatst. Wie geen dierbaren op de begraafplaatsen in Lutjegast heeft, maar elders, kan ter gedachtenis aan hen een waxinelicht plaatsen bij het monument. Daarna wordt een rondgang gemaakt over de algemene begraafplaats. Vervolgens gaat men gezamenlijk naar de begraafplaats van de Torenkerk (ofwel NH-kerk) om hier hetzelfde te doen. Na afloop van de rondgang over de oude begraafplaats, wordt in de Torenkerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Daarbij zullen toepasselijke teksten worden gelezen en muziek worden gespeeld.

Tijdens deze bijeenkomst zal ook de presentatie plaatsvinden van het computerproject "Digitale begraafplaatsen Lutjegast", waarbij afbeeldingen kunnen worden bekeken van de grafstenen van overledenen die in Lutjegast zijn begraven met de daarbij behorende informatie. Ook wordt bekend gemaakt hoe in de toekomst de digitale gegevens van de begraafplaatsen kunnen worden opgevraagd: hoe men afbeeldingen en informatie kan kopiren naar de eigen computer. Dit kan zonder kosten gebeuren. Verdere informatie zal tijdens deze samenkomst worden gegeven. U kunt de ontwikkelingen blijven volgen via de website
www.historisch-lutjegast.nl

Inlichtingen: tel. (0594-)613010

----------------------------------------------------------------------------------
"Groen van Toen", thema van de Open Monumentendag 2012


Gelijk het gras, is ons kortstondig leven

Als je met oude mensen praat over vroeger, is het of je de geschiedenis een hand geeft. Naarmate de vertellers bejaarder zijn, neemt het gevoel van sensatie toe Ben je eenmaal gegrepen door die verhalen, dan is het bijna onverdraaglijk om te beseffen dat de wereld die ze oproepen, op het punt staat te verdwijnen.
Als een oude van dagen sterft, is het alsof er eenmuseum afbrandt.(citaat journaliste Agnes Amelink in dagblad Trouw)

Begraafplaatsen zijn belangrijke persoonlijke monumenten. Ze herinneren aan een ooit groen en levendig verleden van een mens.


Uit eerbied voor hen die er niet meer zijn is de Historische Kring gestart met hetDigitaal Project Kerkhoven Lutjegast.

Het doel is om de begraafplaatsen van Lutjegast digitaal in een database te zetten, zodat zoveel mogelijk beelden en gegevens voor de toekomst bewaard blijven. Bijzonder is dat dit werk voor een groot deel door een paar jongelui wordt uitgevoerd.


De oudste nog gaveLutjegaster grafsteen dateert uit 1610 (7 jaar na de geboorte van Abel JanszoonTasman). Tekst op de steen:

ANNO 1610, DEN 25 DECEMBER, IS GESTORVEN DE EERBARE VROU EEFKE HENDRICKS, DIE HUISVROU VAN AETTE RIEMERS, ENDE LELT ALHIER BEGRAVEN.