2013 Oud bericht interview ouderen

Datum: 01 december 2011

(tekst JCL) De Historische Kring Lutjegast wilde al jaren de ouderen in het dorp bezoeken en ze verhalen laten vertellen van vroeger toen ze klein waren en verhalen die ze gehoord hebben van hun ouders. Echter, de meeste leden waren al zo druk met allerlei zaken bezig, dat er nooit iets van kwam. Tt er contact kwam metIneke Kerssies uit Baarn, die ondertussen al vanaf december 2011 dit dankbare werk op zich heeft genomen. Ook zijn er diverse oud-inwoners van Lutjegast geinterviewd die inmiddels elders wonen.

Tijdens de bezoeken aan huis wordt Ineke vergezeld door haar moeder, een geboren Groningse uit Loppersum. Haar vader kwam uit Burum. Ineke woont, evenals haar moeder, aan de Abel Tasmanlaan in Baarn (dat kan alleen maar een goed voorteken zijn). Ineke Kerssies is een ervaren interviewster en schrijfster. Een mooi voorbeeld hiervan is haar boeiende boek over de oorlogstijdsperiode in het Groningse dorp Garrelsweer, waar haar opa in de verzetsgroep zat. Veel onderduikers, waaronder ook Joodse kinderen, hebben destijds in Garrelsweer een veilige schuilplaats gevonden. Meer informatie over het boek: de titel is Luisterend naar de stem van hun geweten, uitgeverij Profiel in Bedum.

Luit Hoeksema uit Lutjegastis de verbindingsman tussen Baarn en Lutjegast. Wanneer u denkt interessante verhalen te hebben over het leven en het doen en laten van (ex-)Lutjegasters uit de vorige eeuw, of namen weet van mogelijk te interviewen personen, neem dan contact op met Luit Hoeksema, Abel Tasmanweg 1a, telefoon 0594-610062, e-mail:l.hoeksema@hetnet.nl.