2013/2014 Huizenboek in de pers

Datum: 31 augustus 2013

Huizenboek in de pers:

Enkele berichten uitgelicht:

september 2013 - Uit de "Tasman koerier"(zie meer foto's onde de tab "Foto's recent", hierboven)



Zaterdag 7 september
was de dag van de presentatie van het boek: "De huizen van Lutjegast en hun bewoners sinds 1880". in de NH-kerk. Vele Lutjegasters hadden naar deze dag uitgekeken, nieuwsgierig geworden door alle aandacht voor het boek. Het resultaat mag er zijn, het is een lijvig boekwerk geworden van ruim drie kilo, rijk gellustreerd, met meer dan 600 pagina's. De presentatie loog er niet om. Ten overstaan van een bomvolle kerk gafsamensteller Jan Lohmeijeruitgebreid uitleg en vertelde over enkele belevenissen tijdens het verzamelen van de gegevens. Daarna werd het eerste exemplaar overhandigd aangemeenteraadslid Siebrand Douma. Vervolgens werd de schrijver door diverse sprekers geprezen om zijn inspanningen voor het dorp, en dat als buitenstaander afkomstig uit Amsterdam. Twee sprekers, te wetenAlbert Notebomeren oud-studiegenootHenk van der Horst(de laatste kent u nog van Farce Majeure) beschouwden Jan min of meer als een van de prominenten uit Lutjegast, in navolging van Abel Tasman, een reuze compliment van beide heren. Henk van der Horst vertelde over "de kunstenaar" nog een paar kwajongensstreken uit de oude doos. Siebrand Douma benadrukte het belang om de dorpsgeschiedenis vast te leggen enhechtte bovendien grote waardeaan de onderlinge verbondenheid die het boek onder de Lutjegasters teweeg zou kunnen brengen.Geert Zijlstragaf in het Westerkwartiers enkele anekdotes prijs uit zijn familiegeschiedenis, genspireerd door het boek. Bij de uitreiking van de boeken was het het heel plezierig al de glunderende gezichten te zien, in het bijzonder van de ouderen, die niet konden wachten het boek in te zien.Muziekwas bijzonder klankrijk, verzorgd door Tineke en Kees van de groep Grensgeval en later ook van Frans Diepstra op accordeon. Een continu-vertoning op een groot beeldscherm van alle bladzijden uit het boek werd verzorgd door de jeugdige Lammert-Jan Broekema. Het was een bijzonder evenement.


augustus 2013 - AANKONDIGING BOEKPRESENTATIE

Opzaterdag 7 september 2013vindt in de Nederlands Hervormde kerk te Lutjegast om 11.00 uur de presentatie plaats van het boek:

De huizen van Lutjegast en hun bewoners sinds 1880

Het wordt een feestelijk gebeuren. Door samensteller Jan C. Lohmeijer zal een toelichting worden gegeven. Ruim vijf jaar werd aan het boek gewerkt. Verreweg de meeste inwoners van Lutjegast hebben hun medewerking verleend en toestemming gegeven hun gegevens te vermelden. Medewerking op deze dag wordt verleend door enkele Westerkwartierders met verhalen en anekdotes. Ook oud-cabaretier Henk van der Horst (bekend van Farce Majeure) is aanwezig en zal een bijdrage leveren. Het geheel wordt opgeluisterd door muzikanten uit Lutjegast en wijde omgeving. Ieder die een boek heeft besteld, heeft intussen een uitnodiging ontvangen. Vanaf ca. 12.00 uur tot 15.00 uur kunnen de bestelde boeken in de kerk worden afgehaald. Er zijn nog exemplaren beschikbaar voor belangstellenden. Adres van de NH-kerk is Abel Tasmanweg 75, 9866AA Lutjegast.Inlichtingen: Historische Kring Lutjegast,jcll@hetnet.nl


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Uit "de Streekkrant" (mei 2013):


LUTJEGAST OP Z'N MOOIST VERBEELD

"Soms moet iemand van buitenaf de boel wakker schudden

LUTJEGAST Het vergt een lange adem, maar als het goed is, zal op 1 september het boek De huizen van Lutjegast en hun bewoners sinds 1880 verschijnen. Auteur Jan Lomeijer begon al in 2007 met het spitten in archieven, bezoeken van bewoners en oud-bewoners en het uitwerken van zijn meesterwerk. Maar er ligt dan ook wel wat straks: een zeshonderd paginas tellend naslagwerk met een overzicht van alle huizen in het dorp vanaf 1880, boordevol anekdotes en beeldmateriaal. En dat terwijl het dorp eigenlijk al zoveel rijkdom heeft. Soms moet iemand van buitenaf de boel wakker schudden, zegt Jan lachend, zodat alle bewoners van het dorp weer beseffen hoe mooi het hier is.


Stiekem is hij er wel een beetje klaar mee. De laatste weken heb ik wel eens gedacht: ik hou ermee op. Omdat het nu allemaal klaar moet, doet Jan uit de doeken. Maar eigenlijk heeft hij vooral plezier beleefd aan het samenstellen van het boek. Deze import-bewoner van het dorp, die vanuit Amsterdam naar het noorden verhuisde, kreeg inspiratie voor zijn boek, door de Struuntocht. We woonden op de Bombay en waren weggeweest, maar konden niet meer naar huis. Het hele dorp gaat gewoon dicht en wie zijn auto niet buiten heeft gezet of er juist in wil, heeft pech. Een uur lang moesten we wachten en zagen we alles en iedereen voorbij komen. Ik werd er stil van; het was geweldig. En toen hij een aantal weken later bij de gemeente was, ontstond het idee eens in de archieven te duiken. Hoe zit zon dorp eigenlijk in elkaar?

Jan spitte de gegevens vanaf 1880 door. Per decennium werd er tot 1933 een boek bijgehouden waarin alle huizen een eigen bladzijde hadden. Er werd nog niet gewerkt met huisnummers, maar alle huizen in Lutjegast kregen een B gevolgd door een nummer. Met n lastigheid: het volgde decennium begon men weer opnieuw en werd de nummering van het boek daarvoor niet voortgezet. En dat was wel even puzzelen, lacht Jan. Soms kwam ik er later tijdens bezoeken achter dat ik dingen volledig verkeerd genterpreteerd had.

De zoektocht bracht mooie verhalen boven. Het gros van de gegevens komt van bewoners en oud-bewoners. In alle dorpen in de omgeving ben ik op visite geweest om mensen op te zoeken die hier gewoond hebben, tot aan Veendam en Emmen aan toe. Er komt van alles naar boven. Zo was er een man, steekt hij van wal, die in zijn testament had laten opnemen dat er niks aan het huis veranderd mocht worden. En slechts een paar jaar na zijn dood brandde alles tot de grond toe af. Of kijk eens naar deze foto, gaat hij verder, deze weduwe liet na de dood van haar man een huis bouwen aan de Stationsstraat 7, heel bijzonder. Er gaat een enorme kracht van zon mens uit. En het huis staat er nog altijd.

Ook bijna alle hedendaagse bewoners van het dorp hebben meegewerkt aan dit naslagwerk. Een stuk of tien wilden liever niet meewerken, de rest was erg enthousiast. Lutjegast is maar een apart dorp, zegt deze buitenstaander die met een lach beaamt dat hij nu meer weet van het dorp dan de gemiddelde bewoner. Met zon Struuntocht bijvoorbeeld, zie je dat opeens alle scheidingslijnen afvallen. De dominee staat naast de meest grote godsverloochenaar het verkeer te leiden.

Het mooie dorp verdiende een mooi naslagwerk, wat er dus op 1 september zal liggen. Compleet zal het niet zijn en ook nooit worden. Maar dat hoeft ook niet. Eigenlijk zou je dit elke tien jaar moeten doen! Het streven? Zeshonderd stuks, ja, dat hoop ik te verkopen. Met ongeveer honderd aanmeldingen, is het doel dus nog niet bereikt. De definitieve grootte van de oplage wordt vastgesteld aan de hand van de intekeningen die voor 1 juni binnen zijn. Het boek kost 50 euro en aanmelden kan door een machtiging voorzien van NAW-gegevens te sturen naar Historische Kring Lutjegast, p/a De Wieren 11, 9866 AH Lutjegast.

http://www.destreekkrant.nu