Tasman Koerier

De pagina's van de Tasman Koerier zijn op verzoek van de redactie alleen in te zien vanuit het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het museum is gevestigd op het volgende adres:

Kompasstraat 1

9866 AP Lutjegast

Binnenkort kunt u op dit adres de Tasman Koerier database inzien.

Om een indruk te geven wat er te zien is laten we hieronder alvast wat zien.

Hieronder de inhoud van de pagina die zichtbaar wordt bij Categorie:


Categorie

2e WO. (11)

Abel Tasman (58)

Activiteiten binnen Lutjegast (214)

Australië (14)

Bedrijven (20)

Diversen (559)

Dorpsbelangen (101)

Dorpshuis (34)

Emigranten Canada/Amerika (10)

Geschiedenis van Lutjegast (77)

Huis tuin en keukenberichten (34)

IJsbaan (7)

Interview (83)

Lutjegast (25)

Puzzel (15)

Specifieke dorpsbewoners (105)

Spelweek met kinderactiviteiten (12)

Sport (42)

Struuntocht (16)

Uitstapjes (3)

Van de redactie (131)

Verenigingen (401)

Versierde wagens en feestweek (31)

Windhoos (3)

Toelichting:

De lijst met categorieën die hierboven staat geeft een overzicht waarin de artikelen die in de Tasman Koerier zijn verschenen zijn ingedeeld. Per categorie wordt tussen haakjes aangeduid hoeveel artikelen in die categorie zijn opgenomen.

Door op de categorie te klikken (werkt in dit voorbeeld echter niet) wordt de vastgelegde informatie van de artikelen zichtbaar. Met een speciale link kan het artikel zoals dat in de Tasman Koerier stond afgedrukt worden ingezien.


Nog een voorbeeld.

Via Zoeken Koerier kan naar informatie gezocht worden.

We zoeken op: Froma

(Tijdens het samenstellen van het Huizenboek heeft de samensteller ook echt gezocht naar informatie over Froma. De informatie bleek in een van de nummers van de Tasman Koerier bij hem op zolder te staan.)

De zoekresultaten van het zoeken op: Froma

De Froma historie

Jaargang 3, nr. 3
01-12-1993 / 223
Waar komt de naam Froma vandaan. Er zijn 3 boerderijen met deze naam: "Ooster Froma" van A. Veenstra, "Froma State": van T.H. Meier en "Wester Froma"van H.K. Hazenberg. Een uitleg over deze naam.
 
Bekijk het artikel.

 

Flitsen uit de geschiedenis van Lutjegast IX

Jaargang 5, nr. 4
01-03-1996 / 1348
Deze keer over de gemeente Grootegast 1874 t/m 1878. Fromastate, Gerke of Gereke Froma van afgeleid. Gaat over drinkwatervoorziening, koepokinentingen, ziekten, inentingen en overzicht van begrafenissen in die tijd. Stoomboot, trekschuiten, overzicht van soorten vee en geteelde hoofdgewassen toen in die tijd. Verder nog gegevens over boerderijen en landerijen en wat het kost. Personen: J.W. Terpstra, Bos, J. Piers, Herman Meijer, W en R. Terpstra, A. de Vries, B.K. de Vries , J. de Vries. Hilmahuizen, Eibersburen.
 
Bekijk het artikel.

 

Levend verleden

Jaargang 9, nr. 2
01-09-1999 / 537
Boerderij "Wester Froma"familie Harrie Hazenberg staat centraal. Stationsweg 6. Jan Hazenberg en zijn vrouw lieten deze boerderij bouwen in 1907. De naam komt van Froma of Borg die ten oosten van de boerderij heeft gestaan, tot 1843. Personen: Berend Hazenberg, Frederik A. Hazenberg, een dienstmeisje naam onbekend, Jantje Hazenberg-van der Velde met dochter Geertje Hazenberg op haar arm, Jan Hazenberg, Ebeline Hazenberg, Hiltje Hazenberg. De Stationsweg heette vroeger Kunstweg. Foto 2 staat nog op o.a. Gerrit van der Velde (zoon van Jan van der Velde en Trientje Faber), Grietje van der Velde (ook een dochter van Jan en Trientje).
 
Bekijk het artikel.

 

Nader kennis maken met....

Jaargang 6, nr. 2
01-09-1996 / 352
Jo Terpstra wordt bezocht. Achterkleinzoon Johannes Terpstra van Froma State. 81 jaar en komt uit een gezin met 14 kinderen en was 4e in de rij, boerenzoon, opgegroeid aan de Eesterweg maar was gericht op Stroobos. Hield niet van leren maar van tekenen en muziek, knutselen en tuinieren maar wilde geen boer worden. Marie Agema was zijn toekomstige vrouw die met 3 jaar uit Hongarije kwam in een pleeggezin in Lutjegast. Personen: D. Broersma, Jan Rozema, Barkmeyer, Ufkens, Keulen, Scheeres, Rienold Terpstra, Roelof Terpstra, Marja Terpstra. Na 45 jaar heeft Marie Terpstra Agema haar moeder in Hongarije ontmoet via het Rode Kruis en daar is het bij gebleven. Handicap taal en formaliteiten.
kassen, boer, tuinen, arbeidstherapie studie, Zwarte Kruis,
Bekijk het artikel.
 
Waar staat Bekijk het artikel, kunt u op de link klikken en dan het artikel inzien. Boven deze regel staan de categorieën waar het artikel in is ingedeeld.
Zo kunt u dus ook artikelen bekijken die dezelfde categorie vallen.