Opening nieuw Abel Tasman Museum

Datum: 20 augustus 2014

Op vrijdagmiddag 29 augustus as. wordt het nieuwe Abel Tasman Museum in Lutjegast geopend. De officiële opening wordt onder andere bijgewoond door de heer G. Bury, burgemeester van Kingborough in Tasmanië en de heer R. Kempthorne van het Tasman District in Nieuw-Zeeland, de beide zustergemeenten van de gemeente Grootegast.

 

 Nieuw gebouw

In 1992 startte de voorganger van het huidige museum als Abel Tasman Kabinet in een ruimte bij de Bibliotheek in Grootegast. In 1998 verhuisde dit Kabinet naar een zijvleugel van dorpshuis het Kompas in Lutjegast. Toen in 2012 het dorpshuis werd afgebroken sloot het Abel Tasman Kabinet  noodgedwongen haar deuren. Eind vorig jaar werd het geheel vernieuwde dorpshuis weer in gebruik genomen en inmiddels is ook de zijvleugel van het dorpshuis ingericht waar het Abel Tasman Museum klaar staat voor een feestelijke opening.

 

Museum

Het Abel Tasman Kabinet, 'de huiskamer met museale aspiraties', gaat verder onder de naam Abel Tasman Museum. De drie kernpunten van het museum blijven ?EUR~leven en reizen van Abel Tasman?EURTM, ?EUR~de culturen van de landen die hij bezocht?EURTM en ?EUR~de geschiedenis van zijn geboortestreek het Westerkwartier?EURTM. Een belangrijk onderdeel van deze drie genoemde thema?EURTMs zijn de hedendaagse contacten die hieruit voortvloeien.

 

Abel Tasman

De in 1603 in Lutjegast geboren ontdekkingsreiziger is vooral bekend geworden als leider van de VOC-expeditie met de schepen Heemskerck en Zeehaen in 1642-1643. Hij bracht tot dan toe in Europa onbekende kusten in kaart, zoals Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Een afbeelding van de kaart met deze kustlijnen is aangebracht op de vloer van het nieuwe museum. Een deel van de kustlijn van Nieuw-Zeeland is ook verwerkt in het door Hans Mes gemaakte monument Terra Incognita dat sinds 1993 voor dorpshuis het Kompas staat.

 

Art Prize

In dorpshuis het Kompas, waar een gedeelte van de feestelijkheden van de officiële opening plaatsvinden, is een tentoonstelling ingericht met de prijswinnende inzendingen van de Abel Tasman Art Prize. Deze prijs is ingesteld door de gemeentebesturen van Grootegast en Kingborough  en is een instrument voor de uitwisseling van en vergelijking tussen de culturen van vroeger en nu in Nederland en Tasmanië. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, het ene jaar in Nederland en het jaar daarop in Tasmanië.

 

Open Huis op 30 augustus

Zowel het Abel Tasman Museum als het Kompas hebben op zaterdagmiddag 30 augustus as. van 13.00 tot 17.00 uur Open Huis. Bestuursleden en medewerkers van het Abel Tasman Museum zijn dan aanwezig om rond te leiden en uitleg te geven over bijvoorbeeld bijzondere voorwerpen en nieuwe digitale mogelijkheden. In het dorpshuis presenteert de Historische Kring Lutjegast hun nieuwe website, zijn inzendingen voor de Abel Tasman Art Prize te zien en is er een springkussen voor de kinderen. IVN Grootegast organiseert vanuit het museum om 13.30 en 15.30 uur een korte wandeling langs het Abeltasmanpad.