Het nieuwe Abel Tasman Museum

Datum: 02 september 2014

Het Abel Tasman Museum heeft 3 hoofdthema?EURTMs

  1. Leven en reizen van Abel Janszoon Tasman.
  2. De culturen van de (ei)landen die Tasman bezocht, onder andere  Indonesië, Nieuw-Zeeland, Tasmanïë, Aziatische kustlanden en de stille Zuidzee.
  3.  De regio waar Tasman is geboren: Lutjegast/Westerkwartier.De Historische Kring Lutjegast (HKL) speelt hier een belangrijke rol in, evenals deze website.

Officiële opening van het Abel Tasman Museum op vrijdagmiddag 29 augustus 2014

Dat het belang van het Abel Tasman Museum het dorp Lutjegast overstijgt is wel duidelijk. De gemeente Grootegast is van oudsher al nauw betrokken bij het museum. Dat ook de gemeenten Leek, Marum en Zuidhorn door hun burgemeester vertegenwoordigd waren heeft alles te maken met het feit dat genoemde 4 gemeenten in 2018 samen de nieuwe gemeente Westerkwartier vormen.

Over deze openingsdag is al veel gepubliceerd: via RTV Noord, diverse kranten en andere websites. Op deze plek is het daarom niet noodzakelijk om aan die belangrijke vrijdag extra aandacht te besteden.

Open Huis bij het Abel Tasman Museum en dorpshuis Kompas op zaterdagmiddag 30 augustus

De Open Dag op zaterdag 30 augustus 2014 was een waar dorpsfeest omdat nu het hele gemeenschapscentrum gereed is. Het was gelukkig nooit overvol, maar van 13.00 tot 17.00 uur was het museum, maar ook de andere ruimten van het Kompas en het terras,  gezellig gevuld met bezoekers.

Om dit deel van de openingsfestiviteiten een extra tintje te geven, waren Abel Tasman en zijn stuurman Frans Visscher hoogst persoonlijk uit de Gouden Eeuw overgestapt naar 2014.

Abel vertelde over de website van de HKL en hoe deze bekeken kon worden. Een flink aantal mensen heeft zich aangemeld voor de nieuwsbrief, zodat ze altijd op de hoogte worden gehouden.

U kunt zich ook nog aanmelden hiervoor. kijk op de home page.

Bekijk hier de foto's, het geeft een leuke indruk van deze middag. foto's "Open dag HKL - Abel en Frans"