Naar de Groninger Archieven

Datum: 01 december 2014

Op initiatief van Jan Lohmeijer zijn een aantal leden van de Historische Kring naar Groningen gegaan om daar de Groninger Archieven te bezoeken. Daar op het Cascadeplein 4, naast het station en met parkeergelegenheid om de hoek, is van alles te vinden op het gebied van de geschiedenis van stad en provincie. Na de koffie kregen we een inleiding over de archieven, over wat men zoal bewaart en waarom. Natuurlijk kan men niet alles bewaren en goed beheer is dan ook vooral een zaak van verantwoord weggooien. Ook werd ons uitgelegd hoe je e.e.a. kunt gebruiken voor eigen onderzoek. Er is altijd personeel aanwezig om beginners wegwijs te maken en op weg te helpen. 

Daarna gingen we de archieven in, die zich op de eerste verdieping bevinden vanwege eventueel overstromingsgevaar. Mij vielen ook de dikke muren en deuren op. Logisch natuurlijk, want het gebouw moet bestand zijn tegen aardbevingen en brand, om nog maar te zwijgen van inbraak.
Op verschillende plekken had men een aantal interessante voorbeelden bij elkaar gelegd en zo kregen we een goede indruk van wat er verzameld wordt. Dat zijn bij voorbeeld, boeken en films, foto?EURTMs, ansichtkaarten, landkaarten en plattegronden, en allerlei archieven van verenigingen, kerken en stichtingen en natuurlijk archieven van de Overheid.
Sommigen van ons hadden gehoopt zaken te zien betreffende ons eigen dorp. Helaas had men vooral zaken over de stad Groningen uit het depot gehaald, maar ook dat was interessant. Al met al een leerzaam en interessant uitje, dat we van harte kunnen aanbevelen. Dergelijke rondleidingen worden namelijk wel vaker gehouden.

Van deze dag zijn foto's gemaakt, klik hier voor de foto's.

Tekst:  George Heeneman

Foto's: Laura Gall