Iene Ietse Stokroos bracht de geschiedenis van Abel Tasman terug in Lutjegast

Datum: 20 april 2015

Als eerbetoon aan Iene Ietse Stokroos werd zaterdag jl. in het Abel Tasman Museum te Lutjegast een gedenkschrift met beeltenis onthuld door zijn zoon Jan. Iene Stokroos was jarenlang dorpskruidenier in Lutjegast. Hij was in zijn dagen de initiatiefnemer, die er in belangrijke mate toe heeft bijgedragen dat de geschiedenis van Tasman in Lutjegast en ver daarbuiten bekendheid heeft gekregen. Mede door zijn toedoen werd Lutjegast op de kaart gezet als Tasman?EURTMs geboorteplaats. Als een rasechte pionier gaf hij rondleidingen in Lutjegast en werd aldus de geschiedenis van Tasman nieuw leven ingeblazen. Soms met handen en voeten, omdat men ook in die tijd vanuit downunder al nieuwsgierig was naar de herkomst van Tasman. De opening, vorig jaar, van het geheel vernieuwde Abel Tasman Museum was postuum een kroon op zijn werk.

Het gedenkschrift werd onthuld op de dag van een reünie, waardoor deze bijeenkomst een extra feestelijk tintje kreeg.

Bekijk hier foto's van de dag.