De opbouw van een digitaal archief

Datum: 31 maart 2016

Bijlage met een nadere uitleg ter kennisgeving.

Evenals allerlei stukken van het Abel Tasman Museum wordt al het materiaal dat binnenkomt bij de Historische Kring gescand en zo gedigitaliseerd. Standaard worden de scans gearchiveerd door ze over te zetten op een harde schijf. Dit vanwege de veiligheid. Officiële papieren worden opgeslagen in het depot van het Abel Tasman Museum. Maar stel dat alles afbrandt, dan heb je niks. Vandaar dat we het altijd digitaliseren en opslaan op de computer. Zo wordt het bestand vereeuwigd en is het langer te gebruiken dan de papieren uitvoering. (Alle scans worden gecodeerd zodat er altijd duidelijkheid is of een bepaalde trouwakte, dorpskrant of ander document reeds is gescand. Zo zorgen wij ervoor dat we documenten niet 3x dubbel hebben maar netjes gecategoriseerd hebben opgeslagen.)

Vanwege alle interessante artikelen over leven en welzijn in Lutjegast zijn de eerste twintig jaargangen van de Tasman Koerier ook gescand en digitaal opgeslagen. Dit sluit aan bij het in beeld brengen van heden en verleden van de geboorteplaats van Abel Tasman, een van de doelstellingen van het Abel Tasman Museum. Daarnaast is een programma ontwikkeld om te zoeken op: datum, onderwerp, trefwoord, namen etc. Als je wat wilt weten over (historisch) Lutjegast is het hiermee gemakkelijk zoeken in de jaargangen. Eén klik op het zoekblad en je krijgt alle stukken te zien over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of het verslag van een volleybalwedstrijd van tig jaar geleden.

Vanwege auteursrechten en om privacy-redenen is het zoeken in de digitale jaargangen van de Tasman Koerier alleen mogelijk in het Abel Tasman Museum op een afgesloten computer. Daarmee beschermen wij de inhoud en de auteurs. Je kunt de inhoud alleen bekijken, je kunt er geen print (of kopie) van maken en ook niet op een stick opslaan. Je kunt het zien als een boekenkast, die de buurvrouw heeft staan, waar je op een middag wat verhalen komt lezen, maar dan in de vorm van een computer die geen toegang geeft tot internet en kopiëren en printen blokkeert. Je kunt zo digitaal genieten van de verhalen die al die jaren in de Tasman Koerier zijn verschenen. Overigens liggen ook alle papieren versies van de Tasman Koerier ter inzage in het museum.

Op deze museumcomputer zullen steeds meer documenten over Lutjegast en Abel Tasman te lezen zijn. De komende tijd volgen nog wat technische aanpassingen in het museum, zodat de lees- en zoekcomputer per 1 juni 2016 te raadplegen is. U bent dan van harte welkom om een keer langs te komen en te genieten achter deze computer van het museum. En natuurlijk is de rest van ?EURoehistorisch Lutjegast?EUR? in het museum niet minder belangrijk!

Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 13.30-16.30 uur.