Ambassadeur Brett Mason in het Abel Tasman Museum

Datum: 11 september 2016

Het was een reuze eer om de heer Mason in het museum rond te leiden. Wat is leuke informatie over Abel Tasman voor de Australische ambassadeur? Natuurlijk niet wat ze in Australië al weten. De wetenswaardigheden in Nederland zijn in dit geval het meest interessant. Bijvoorbeeld het testament, waarin staat dat voor de armen van Lutjegast (Luytkegarst) de somma van vijfentwintig guldens ?EURoeieder?EUR? werd nagelaten. Ook de huwelijksacte van de trouwerij met Jannetje Tjaers. Uit die twee documenten in het museum blijkt dat Abel uit Lutjegast komt. Ook de oude landschapskaart van het Westerkwartier en het plaatje van de oude kerk werden bekeken.

De ambassadeur vond het prachtig en had ook grote belangstelling voor het schip De Heemskerck en de miniatuurschepen. Verder nog de ontdekkingsreis naar o.a. Tasmanië en het verhaal van de moordenaarsbaai. Het liefst had ik een uur de tijd gekregen om alles uit en te na te vertellen, maar helaas, er was nog meer te doen voor het gezelschap. Graag had ik nog het verhaal willen vertellen van de vrouwen op de Tonga eilanden, die zeer veel belangstelling voor de mannen van Tasman hadden met hun blonde wapperende haren en blauwe ogen. Is er niet van gekomen.
Laura Gall